Conferència sobre el Premi Nobel d’Economia, concedit a ELINOR OSTROM I OLIVER E.WILLIAMSON.
A càrrec de F. Xavier Mena, ESADE, Universitat Ramon Llull
Presentació: Pere Puig, president de la Societat Catalana d’Economia.
Data: Dijous 10 de desembre de 2009, a les 19 h (3 de febrer de 2010, a València)
Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC
Resum de la conferència
El Premi de Ciències Econòmiques 2009, en memòria d’Alfred Nobel, ha estat atorgat al professor Oliver E. Williamson (Universitat de Califòrnia, EUA) per desenvolupar una teoria en la qual les empreses serveixen d’estructures per a la resolució de conflictes contractuals, i a la professora Elinor Ostrom (Universitat d’Indiana, EUA) per haver demostrat la gestió eficient dels béns comunals per part dels beneficiaris.
El professor Oliver E. Williamson es va qüestionar per què, en uns casos, l’assignació de recursos es feia en el si d’estructures jeràrquiques com les empreses, i en altres casos es resolia en el si dels mercats. Fabricar o comprar? És millor integrar la cadena de valor o centrar-se en una fase del procés de producció i distribució? Quina és la grandària òptima d’una empresa?
La professora Elinor Ostrom va demostrar que els béns comunals —com ara els oceans, l’aigua de regadiu, els boscos o les pastures— no eren ben gestionats en un règim de propietat pública, i tampoc en cas que fossin privatitzats. En molts casos, els
beneficiaris dels béns comunals desenvolupen mecanismes sofisticats de gestió i de resolució dels conflictes que eviten la sobreexplotació i possibiliten l’ús sostenible dels recursos.
El professor Oliver E. Williamson i la professora E. Ostrom van millorar el coneixement de les formes alternatives d’organització social.