Aquest dimecres 16 de juny s’ha celebrat la reunió del grup de treball d’economia Marxista on s’ha parlat de la Teoria monetària moderna (TMM), fent una valoració des del marxisme i el postkeynesianisme. La reunió ha estat conduïda per Josep Lluís Notivoli i Agustí Colom i s’ha celebrat en format virtual.
Al llarg de la conferència, els ponents han destacat que la TMM permet superar un límit fals, que es el límit del dèficit. Els límits reals de l’economia són els de la infraestructura, el temps i l’ecològic, que són els que s’han de tenir en compte. Per tant la TMM ha de permetre superar aquest límits falsos y aplicar els límits de manera adequada.
Els límits reals de l’economia són els de la infraestructura, el temps i l’ecològic, no el dèficit.
S’ha destacat també que la inflació no és un fenomen estrictament monetari. Els inicis de la inflació provenen perquè l’oferta no pot cobrir la demanda, ja sigui per un límit de l’economia, o per un succés, com pot ser una crisi o una guerra. Tanmateix, si l’estat continua injectant diners, es poden produir escenaris d’hiperinflació. La hiperinflació és alimentada per la emissió de diners, però el seu origen no es estrictament monetari. Si continua es perquè és per que l’anem alimentant. La TMM ha de servir per a que no es produeixin episodis d’aquest tipus.
S’ha assenyalat que actualment no estem en una situació de risc, sinó d’incertesa, i que davant de la incertesa ha d’haver una resposta, que ha de ser la manera que analitzem la política dels Next Generation i les polítiques d’USA.
L’estat ha estat clau en molts descobriments i en la recerca feta en els darrers anys.
De fet, el paper del sector públic a l’hora de dirigir l’economia també es crucial, un cop superada la visió keynesiana de l’estat com a dinamitzador de l’economia en un moment de recessió. Tal com assenyala
Mazzucato, l’estat ha estat clau en molts descobriments i en la recerca feta en els darrers anys, i bon exemple d’això ha estat la vacuna contra la Covid-19. Gràcies al suport dels estats i la injecció de diners es té a dia d’avui una vacuna en un temps record, quan el sector privat triga habitualment uns 10 anys en aconseguir-ho. En aquest sentit, l’Estat podria tenir un paper clau en l’eliminació de l’atur, a través d’un sistema automàtic de recol·locació amb un salari mínim.