Sessions d’estudi i seminaris

Conferència d’Alfons Barceló 21 de gener de 2025: Mig segle explorant l’economia crítica en companyia d’Sraffa.

Abstract

La conferència gira a l’entorn dels treballs que Alfons Barceló ha publicat respecte a l’economia crítica. Part d’aquests treballs es poden trobar al llibre Larga vida a la economía crítica. D’entre aquests articles cal assenyalar els dedicats a l’obra de Piero Sraffa, autor al que ha destinat una part important dels seus esforços. https://es.wikipedia.org/wiki/Piero_Sraffa

Podem descriure de forma més complerta l’objectiu de les seves investigacions, i per tant dels temes inclosos a la xerrada,  amb paraules del propi Alfons Barceló, que ens diu que  el llibre recull:  mig segle d’indagacions respecte de les bases de la teoria econòmica, així com  de destacats veïns, com la metodologia de les ciències humanes o la història dels  modus de producció.

Presentació Alfons Barceló

Alfons Barceló va ser professor d’economia a la Universitat de València i més tard, fins a la seva jubilació, catedràtic de Teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. Palma de Mallorca, 1943 Ha estat professor d’economia a la Universitat de València i més tard catedràtic de Teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. És autor de diversos llibres sobre qüestions de fonamentació teòrica de l’economia, com ara Reproducció econòmica i modes de producció (Serbal, 1981), Filosofia de l’economia. Lleis, models i teories (Icaria, 1992) i Economia política radical (Síntesi, 1998). Ha estat col·laborador des de 1987 de les Jornades d’Economia Crítica i ha publicat nombrosos treballs i traduccions a la Revista de Economía Crítica i altres publicacions.

……………………

Thomas Piketty, Capital i Ideologia
Sessió del Seminari sobre  el llibre de Thomas Piketty, Capital i Ideologia. Dimecres 12 de febrer de 2020 a les 19h a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans.
Intervé com a ponent Vicenç Navarrro,  catedràtic emèrit de la UPF i la John Hopkin’s U.
Intervenció d’Antoni Montserrat, coordinador del Seminari. Thomas Piketty i la fórmula trinitària.

……………………
Financerització de l’economia global
19 de maig del 2020 a càrrec de Sergi Cutillas.
Veure la presentació
……………………
Conferència organitzada pel Grup d’Economia Marxista (SCE)
Marxisme de Maurice Dobb per Ramon Boixadera
Dimarts 13 de novembre de 2018, a les 19 hores, a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47, de Barcelona).

……………………
Actualitat de Marx
Sessió de seminari sobre l’actualitat de Marx coordinada per Antoni Montserrat i Josep Lluís Notivoli. Dimecres 30 de maig de 2018
Intervencions:
Agustí Colom, professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona i regidor
de l’Ajuntament de Barcelona, amb «Els vestigis de Marx en l’economia crítica actual».
Mirem Etxezarreta, economista i catedràtica jubilada d’economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb «Algunos aspectos de la evolución de la economía española».
Antoni Montserrat, membre de la Societat Catalana d’Economia, amb «L’homogeneïtat del treball i la validesa del marxisme».
Antoni Puig, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa i autor del llibre Diàleg amb ‘El capital’ de Marx, amb «La llei del valor de Marx i els moviments socials i sindicals dels nostres dies». Ponència
Albert Recio, professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la revista Mientras Tanto, amb «El marxisme com a tradició intel·lectual». Ponència