Conferència d’Alfons Barceló 21 de gener de 2025: Mig segle explorant l’economia crítica en companyia d’Sraffa.
Abstract
La conferència gira a l’entorn dels treballs que Alfons Barceló ha publicat respecte a l’economia crítica. Part d’aquests treballs es poden trobar al llibre Larga vida a la economía crítica. D’entre aquests articles cal assenyalar els dedicats a l’obra de Piero Sraffa, autor al que ha destinat una part important dels seus esforços. https://es.wikipedia.org/wiki/Piero_Sraffa
Podem descriure de forma més complerta l’objectiu de les seves investigacions, i per tant dels temes inclosos a la xerrada, amb paraules del propi Alfons Barceló, que ens diu que el llibre recull: mig segle d’indagacions respecte de les bases de la teoria econòmica, així com de destacats veïns, com la metodologia de les ciències humanes o la història dels modus de producció.
Presentació Alfons Barceló
Alfons Barceló va ser professor d’economia a la Universitat de València i més tard, fins a la seva jubilació, catedràtic de Teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. Palma de Mallorca, 1943 Ha estat professor d’economia a la Universitat de València i més tard catedràtic de Teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. És autor de diversos llibres sobre qüestions de fonamentació teòrica de l’economia, com ara Reproducció econòmica i modes de producció (Serbal, 1981), Filosofia de l’economia. Lleis, models i teories (Icaria, 1992) i Economia política radical (Síntesi, 1998). Ha estat col·laborador des de 1987 de les Jornades d’Economia Crítica i ha publicat nombrosos treballs i traduccions a la Revista de Economía Crítica i altres publicacions.
……………………
Thomas Piketty, Capital i Ideologia
Sessió del Seminari sobre el llibre de Thomas Piketty, Capital i Ideologia. Dimecres 12 de febrer de 2020 a les 19h a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans.
Intervé com a ponent Vicenç Navarrro, catedràtic emèrit de la UPF i la John Hopkin’s U.
Intervenció d’Antoni Montserrat, coordinador del Seminari. Thomas Piketty i la fórmula trinitària.
……………………
Financerització de l’economia global
19 de maig del 2020 a càrrec de Sergi Cutillas.
Veure la presentació
……………………
Conferència organitzada pel Grup d’Economia Marxista (SCE)
Marxisme de Maurice Dobb per Ramon Boixadera
Dimarts 13 de novembre de 2018, a les 19 hores, a la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47, de Barcelona).
……………………
Actualitat de Marx
Sessió de seminari sobre l’actualitat de Marx coordinada per Antoni Montserrat i Josep Lluís Notivoli. Dimecres 30 de maig de 2018
Intervencions:
— Agustí Colom, professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona i regidor
de l’Ajuntament de Barcelona, amb «Els vestigis de Marx en l’economia crítica actual».
— Mirem Etxezarreta, economista i catedràtica jubilada d’economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb «Algunos aspectos de la evolución de la economía española».
— Antoni Montserrat, membre de la Societat Catalana d’Economia, amb «L’homogeneïtat del treball i la validesa del marxisme».
— Antoni Puig, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa i autor del llibre Diàleg amb ‘El capital’ de Marx, amb «La llei del valor de Marx i els moviments socials i sindicals dels nostres dies». Ponència
— Albert Recio, professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la revista Mientras Tanto, amb «El marxisme com a tradició intel·lectual». Ponència